Arvika Nyheter: Vegetarisk skolmat för en hållbar framtid
Publicerat: Arvika Nyheter: Vegetarisk skolmat för en hållbar framtid
Jag vill lyfta fram en fråga som jag tror är viktig när det gäller skolmaten. Jag tror att det är hög tid att vi inkluderar fler vegetariska alternativ på skolmenyn. Vegetarisk mat kan vara lika näringsrik och god som mat som innehåller kött eller fisk, och dessutom är det ofta billigare (om man bortser från köttsubstituten).
Dessutom har vegetarisk mat en betydligt mindre klimatpåverkan än kött och fisk om man väljer hela växter som bönor, linser och torkade sojaprodukter. Detta är särskilt viktigt med tanke på den senaste IPCC-rapporten om klimatkrisen, där det är tydligt att vi behöver minska vår påverkan på miljön.
Många av oss tycker att färska grönsaker är dyra, men frysta är betydligt billigare och kan vara en bra bas för en måltid. Potatis och ris är också relativt billiga och kan användas i många vegetariska rätter.
Branchorganisationen “Kost & Näring” har också uppdaterat sina rekommendationer och säger att man ska erbjuda vegetarisk mat av etiska skäl och att det inte finns några hinder att göra detta.
Genom att inkludera fler vegetariska alternativ på skolmenyn kan vi göra en insats för en hållbar framtid och minska vår påverkan på miljön.
Tack för att ni tar er tid att läsa detta.
Elis Hirwing, grundare av mötesplatsen Vegan i Arvika